Zwangerschap veroorzaakt pijn in de onderrug en het bekken. Deze pijn is niet ernstig, maar is een teken dat er een baby in uw buik groeit.
Er zijn verschillende verschijnselen die hiermee te maken hebben:

Het volume van de baarmoeder neemt toe en de ligamenten die haar in het bekken ondersteunen, worden uitgerekt. De zwangere vrouw kan pijn in de onderbuik en de benen hebben.

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ook voor een fysiologische verandering. Relaxine is een hormoon dat de ontspanning van bindweefsels, ligamenten en pezen bevordert om de vaginale bevalling te vergemakkelijken, maar dit leidt tot instabiliteit in de bekkenstatica.

Het zwaartepunt verschuift naar voren door het gewicht van de baarmoeder en de borsten.

De rugspieren moeten voortdurend werken om het bekken in evenwicht te houden, waardoor de rugspieren samentrekken en pijn veroorzaken. De rug- en buikspieren zijn antagonistisch. Maar zij vullen elkaar ook aan bij de ondersteuning van de romp, en daarom is het belangrijk een evenwicht tussen beide te hebben.

Mechanische belasting van het bewegingsapparaat van gewichtdragende gewrichten zoals de lendenwervelkolom, het lumbosacraal gewricht, de sacro-iliacale gewrichten en de schaambeenverbinding leidt tot een scala van pijnen die door het gebruik van het kussen kunnen worden verlicht.

De zwangere vrouw loopt tijdens haar zwangerschap het risico op problemen met de bloedsomloop. Het gewicht van de baarmoeder drukt op de vena cava inferior, die het bloed van de benen naar het hart afvoert, wat retentie veroorzaakt en kan leiden tot de vorming van spataderen en aambeien, vooral als de vrouw een zittend beroep uitoefent. De ondersteuning van de zitbeentjes in zittende positie leidt tot minder vascularisatie omdat de aders en vaten erdoorheen lopen.

Het perineum wordt op de proef gesteld tijdens de zwangerschap. De baarmoeder en het gewicht van de baby oefenen veel druk uit op het perineum, dat is de bodem die de ingewanden vasthoudt. Het verzwakt en wordt slap vanaf de 12e week. Het is belangrijk om het te versterken.

Waarom zit je op het kussen?

Het eerste belang ligt in de verbetering van de lichaamshouding. Om de statische toestand van de wervelkolom te verbeteren, is het nodig om in zittende houding een opwaartse zelfontplooiing uit te oefenen en daarbij te vermijden dat men tegen de rugleuning leunt. Het kussen reactiveert de erectiespieren van de wervelkolom en maakt een natuurlijke houding mogelijk met verbetering van de drie krommingen van de wervelkolom.

Een bijkomend voordeel van op het kussen zitten is dat u een milde workout krijgt! Versterking van diepe spieren zoals de transversus abdominis is mogelijk met het kussen. De onmerkbare instabiliteit en de automatische correctie van onze houding op het kussen bewerken onze diepe buikgordel zonder het te voelen.

Een bijkomend belang van het kussen ligt in het perineum. De vorm en de dynamiek van het kussen helpen de zwangere vrouw haar perineum beter te voelen om het te versterken. Het vermindert de druk op deze spier, wat een betere vascularisatie mogelijk maakt, een betere bewegingsvrijheid om hem te laten samentrekken, maar helpt hem ook om zich te ontspannen op het moment van de bevalling. In de periode onmiddellijk na de bevalling geeft het de bekkenbodem rust dankzij de uitgesneden vorm, waardoor druk op een eventuele episiotomie of een tijdelijke gevoeligheid in verband met de bevalling wordt voorkomen.

Het is dus een bondgenoot van de zwangere vrouw voor het comfort tijdens haar zwangerschap, maar ook in de onmiddellijke post partum periode en daarna. Het verbetert de bloedcirculatie door de druk op de bekkenbodem te verminderen en door de onmerkbare bewegingen van het bekken. Het kussen overbrugt de kloof tussen de asymmetrie van het lichaam, soms vergroot door de ligamentaire instabiliteit in verband met de zwangerschap, en de symmetrie van het meubilair. Door het kussen de hele dag te gebruiken, kan de zwangere vrouw haar zwangerschap en ook de periode na de zwangerschap op een rustigere manier doorbrengen.