Zwangerschap veroorzaakt lichte rug- en bekkenpijn, maar het is een teken dat een baby zich in je buik ontwikkelt.
Er zijn verschillende fenomenen die hiermee verband houden:

Het volume van de baarmoeder neemt toe en als gevolg daarvan worden de banden die de baarmoeder in het bekken ondersteunen, opgerekt. Zwangere vrouwen kunnen pijn in de onderbuik en de benen hebben.

Tijdens de zwangerschap zijn hormonen ook verantwoordelijk voor een fysiologische verandering. Relaxine is een hormoon dat de ontspanning van het bindweefsel, de ligamenten en de pezen bevordert, om te helpen bij de vaginale bevalling, maar leidt tot instabiliteit in het bekken.

Het zwaartepunt verschuift naar voren naarmate het gewicht van de baarmoeder en de borsten toeneemt.

De rugspieren moeten voortdurend werken om het bekken weer in evenwicht te brengen, vandaar de contracturen van de rugspieren en de pijn. De rug- en buikspieren zijn tegenstrijdig. Maar ze zijn ook complementair om de stam te ondersteunen, vandaar het belang van een evenwicht tussen de twee.

De mechanische belasting van het spier- en skeletstelsel van de zwaarlijvige gewrichten zoals de lendenwervelkolom, het lumbosacraalgewricht, de sacroiliacale gewrichten en de schaamsymfyse, leidt tot een reeks pijnstoestanden die met behulp van het kussen kunnen worden verbeterd.

Zwangere vrouwen lopen het risico op problemen met de bloedsomloop tijdens de zwangerschap. Het gewicht van de baarmoeder comprimeert de inferieure vena cava die bloed afvoert van de benen naar het hart, wat leidt tot retentie en zelfs kan leiden tot de vorming van spataderen en aambeien, vooral als je sedentair bent. De ondersteuning van de zitbeenknobbels in de zitpositie resulteert in minder vascularisatie als de aders en vaten erdoorheen gaan.

Het perineum wordt tijdens de zwangerschap zwaar belast. De baarmoeder en het gewicht van de baby drukken sterk op het perineum, de echte vloer die de ingewanden vasthoudt. Het verzwakt en ontspant tegen de 12e week. Het is belangrijk om het te versterken.

Waarom zou je op het kussen zitten?

Een eerste interesse ligt in de verbetering van de houding. Om de statica van de wervelkolom te verbeteren, moet men in zittende houding een opwaartse zelfgroei oefenen door niet tegen de rugleuning te leunen. Het kussen reactiveert de erectiespieren van de wervelkolom en laat een natuurlijke houding toe met verbetering van de drie krommingen van de wervelkolom.

Een bijkomend voordeel van het zitten op het kussen: u krijgt een zachte training! Het versterken van diepe spieren zoals de transversale is mogelijk dankzij het kussen. De onmerkbare instabiliteit en de automatische correctie van onze houding op het kussen zorgt ervoor dat onze diepe buikspieren werken zonder het te voelen.

Een bijkomend belang van het kussen zit in het perineum. De vorm en de dynamiek van het kussen helpen de zwangere vrouw om haar perineum beter te voelen en te versterken. Het vermindert de druk op deze spier, waardoor een betere vascularisatie, een betere bewegingsvrijheid om hem te contracteren, maar ook helpt om hem te ontspannen op het moment van de bevalling. In de onmiddellijke post partum, laat het de bekkenbodem rusten door zijn uitgesneden vorm die druk op een mogelijke episiotomie of tijdelijke gevoeligheid in verband met de bevalling voorkomt.

Het is dus een bondgenoot van de zwangere vrouw voor het comfort tijdens haar zwangerschap, maar ook in de onmiddellijke naweeën en daarna. Het verbetert de bloedcirculatie door de druk op de bekkenbodem te verminderen en door de onmerkbare bewegingen van het bekken. Het kussen maakt de verbinding tussen de asymmetrie van het lichaam, soms verhoogd door de instabiliteit van de ligamenten als gevolg van de zwangerschap, en de symmetrie van het meubilair. Het dagelijks gebruik van het kussen zal de zwangere vrouw helpen om haar zwangerschap rustiger te beleven, evenals de periode na de zwangerschap.