Zwangerschap veroorzaakt pijn in de onderrug en het bekken, wat niet ernstig is, maar een teken dat er een baby in uw buik groeit.
Er zijn verschillende verschijnselen die hiermee gepaard gaan:

Het volume van de baarmoeder neemt toe en de banden die haar in het bekken ondersteunen rekken uit. De zwangere vrouw kan pijn ervaren in de onderbuik en de benen.

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ook voor een fysiologische verandering. Relaxine is een hormoon dat de ontspanning van bindweefsel, ligamenten en pezen bevordert om de vaginale bevalling te vergemakkelijken, maar dit leidt tot instabiliteit van de bekkenstatus.

Het zwaartepunt verplaatst zich naar voren door het gewicht van de baarmoeder en de borsten.

De rugspieren moeten voortdurend werken om het bekken in evenwicht te houden, waardoor de rugspieren samentrekken en pijn veroorzaken. De rug- en buikspieren staan tegenover elkaar. Maar ze vullen elkaar ook aan bij het ondersteunen van de romp, en daarom is het belangrijk dat ze in evenwicht zijn.

Mechanische belastingen op het bewegingsapparaat van gewichtdragende gewrichten zoals de lendenwervelkolom, het lumbosacraal gewricht, de sacro-iliacale gewrichten en de symphysis pubis resulteren in een reeks pijnklachten die door het gebruik van het kussen kunnen worden verlicht.

De zwangere vrouw loopt tijdens haar zwangerschap risico op problemen met de bloedsomloop. Het gewicht van de baarmoeder drukt op de vena cava inferior, die het bloed van de benen naar het hart afvoert, wat retentie veroorzaakt en kan leiden tot de vorming van spataderen en aambeien, vooral als de vrouw zit. De steun van de zitbeentjes in zittende houding leidt tot minder vascularisatie omdat de aderen en vaten er doorheen lopen.

Het perineum wordt op de proef gesteld tijdens de zwangerschap. De baarmoeder en het gewicht van de baby oefenen veel druk uit op het perineum, de vloer die de ingewanden vasthoudt. Het verzwakt en wordt slap vanaf de 12e week. Het is belangrijk om het te versterken.

Waarom zit je op het kussen?

Het eerste belang ligt in de verbetering van de houding. Om de statica van de wervelkolom te verbeteren, is het noodzakelijk om in een zittende houding een opwaartse zelfgroei uit te oefenen en tegelijkertijd te vermijden dat men tegen de rugleuning leunt. Het kussen reactiveert de oprichtingsspieren van de wervelkolom en maakt een natuurlijke houding mogelijk met verbetering van de drie krommingen van de wervelkolom.

Een bijkomend voordeel van zitten op het kussen is dat je een zachte training krijgt! Het versterken van diepe spieren zoals de transversus abdominis is mogelijk met het kussen. De onmerkbare instabiliteit en de automatische correctie van onze houding op het kussen bewerken onze diepe buikgordel zonder dat we het voelen.

Een bijkomend belang van het kussen ligt in het perineum. De vorm en de dynamiek van het kussen helpen de zwangere vrouw haar perineum beter te voelen om het te versterken. Het vermindert de druk op deze spier, wat een betere vascularisatie mogelijk maakt, een betere bewegingsvrijheid om hem samen te trekken, maar ook helpt hem te ontspannen op het moment van de bevalling. In de periode onmiddellijk na de bevalling laat hij de bekkenbodem rusten dankzij de uitgesneden vorm, die druk op een eventuele episiotomie of een tijdelijke gevoeligheid in verband met de bevalling voorkomt.

Het is daarom een bondgenoot van de zwangere vrouw voor comfort tijdens haar zwangerschap, maar ook in de onmiddellijke post partum periode en daarna. Het verbetert de bloedcirculatie door vermindering van de druk op de bekkenbodem en door de onmerkbare bewegingen van het bekken. Het kussen overbrugt de kloof tussen de asymmetrie van het lichaam, soms vergroot door de instabiliteit van de banden in verband met de zwangerschap, en de symmetrie van het meubilair. Door het kussen de hele dag te gebruiken, kan de zwangere vrouw haar zwangerschap met meer sereniteit beleven, evenals de periode na de zwangerschap.