De wervelkolom bestaat uit 33 wervels, tussenwervelschijven, spieren en ligamenten. De tussenwervelschijven fungeren als steunpunten voor de beweging en als schokdempers voor de wervels. Wanneer u springt, onhandig staat... of gewoon zit, drukken uw tussenwervelschijven zich samen om uw wervels te beschermen en de schok of overdruk op te vangen.
Hoe werkt het? De tussenwervelschijf bestaat uit een buitenste vezelige ring en een gelatineuze kern. Deze kern, die voor meer dan 90% uit water bestaat, wekt een interne waterdruk op. Deze waterdruk varieert naar gelang van de stand van de wervels, d.w.z. de houding die wij aannemen en de bewegingen die wij maken. Naarmate de dag vordert, onttrekt deze waterdruk de kern van zijn water, waardoor het schokabsorberend vermogen afneemt.
Gelukkig vult de celkern zich met water dankzij de aanwezigheid van hydrofiele (wateraantrekkende) cellen die hem weer bevochtigen wanneer de druk 's nachts tijdens het liggen daalt.

Langdurig niet-dynamisch zitten heeft negatieve effecten op de lichaamshouding. Het kan leiden tot skelet- en spieraandoeningen, maar het verhoogt ook het risico op tal van gezondheidsproblemen, zoals :

⦁ Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, ...
⦁ Een vertraging van de bloedsomloop, waardoor het lichaam niet meer voldoende zuurstof krijgt en de cellen dus niet meer goed functioneren.
⦁ Een toename van het lichaamsgewicht, met een verhoogd risico op diabetes type 2
⦁ Een verhoogd risico op darm-, prostaat-, borstkanker...
⦁ Negatieve gevolgen voor de hersenen die minder zuurstof krijgen
⦁ Lever- en nierproblemen
⦁ ........

Uit studies blijkt dat als de druk tussen de 3e en 4e lendenwervel in staande positie 100 is, de druk kan oplopen tot 200 in een slechte zittende positie. En elke dag die u zittend doorbrengt, reproduceert dezelfde spanningen, die op de lange duur een negatieve invloed kunnen hebben op uw gezondheid.

Waarom zou u kiezen voor dynamisch zitten met NOA voor uw rug?

De dynamische zitpositie van het NOA-kussen stimuleert de erectorspieren van de wervelkolom, waardoor de druk op de tussenwervelschijven wordt verminderd. Hierdoor kunnen zij hun rol als schokdempers langer vervullen. Het verbetert ook de vasculariteit van het hele lichaam. Het bevordert dus het zuurstoftransport in het bloed, dat van essentieel belang is voor de goede werking van de rugspieren. Deze betere vascularisatie helpt ook om de tussenwervelschijven te voeden. Bovendien helpt dynamisch zitten met het NOA-kussen u om u bewust te worden van uw rugpositie. Het zal u helpen een gezonde zithouding te vinden die de drie morfologische krommingen van de rug en de nek respecteert.

Waarom dynamisch zitten met Noa goed is voor je gezondheid?

Bovendien voorkomt het dynamische zitten van het NOA-kussen dat het lichaam lethargisch wordt. Het handhaven van een correcte zithouding vergt een zekere inspanning die we niet in de loop van de tijd kunnen volhouden. We moeten ons blijven herpositioneren om een ongezonde positie te vermijden. Bij het zitten heeft de wervelkolom niet meer zijn drie natuurlijke krommingen, het bekken kantelt spontaan naar achteren, de tussenwervelschijven worden naar voren gekneld, de kern glijdt naar achteren, de ingewanden en de vaten worden samengedrukt. Ook al lijken ze minimaal, het kussen maakt steun- en compensatieoefeningen mogelijk dankzij de bewegingen die het genereert. Deze onmerkbare bewegingen dwingen uw spieren te werken tijdens al die uren dat u zit. Het kussen zal onder meer uw rugspieren versterken, wat een doeltreffende manier is om rugpijn te voorkomen en de orgaanfunctie te verbeteren. Dit zal uw algehele gezondheid ten goede komen.