De wervelkolom bestaat uit 33 wervels, tussenwervelschijven, spieren en ligamenten. De tussenwervelschijven fungeren als steunpunten voor de beweging en als schokdempers voor de wervels. Als u springt, als u stilstaat... of gewoon als u gaat zitten, drukt uw tussenwervelschijven samen om uw wervels te beschermen en schokken of overmatige druk te absorberen.
Hoe werkt het? De tussenwervelschijf bestaat uit een buitenste vezelring en een gelatinekern. Deze kern, die voor meer dan 90% uit water bestaat, genereert een interne waterdruk. Deze waterdruk varieert afhankelijk van de positie van de wervels, en dus van de positie die men aanneemt en de uitgevoerde bewegingen. Naarmate de dag vordert, wordt, afhankelijk van uw positie, de kern van het water door deze hydrische druk geleegd, waardoor de dempingskracht afneemt.
Gelukkig wordt de kern opgeladen met water dankzij de aanwezigheid van hydrofiele (waterattracterende) cellen die hem rehydrateren wanneer de druk afneemt terwijl hij 's nachts ligt.

Langdurig niet-dynamisch zitten heeft negatieve effecten op de houding. Het kan leiden tot skelet- en spieraandoeningen, maar het verhoogt ook het risico op veel gezondheidsproblemen zoals :

⦁ Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, .
.. ⦁ Een vertraging van de bloedsomloop ontneemt het lichaam de juiste zuurstoftoevoer en dus de goede werking van de cellen.
⦁ Een toename van het lichaamsgewicht, met een verhoogd risico op type 2
diabetes ⦁ Een verhoogd risico op darm-, prostaat- en borstkanker
⦁ Negatieve gevolgen voor de hersenen, die minder zuurstof
krijgen ⦁ Lever- en
nierproblemen ⦁ ....

Studies tonen aan dat als de druk tussen de 3de en 4de lendenwervel in staande positie overeenkomt met een index 100, de druk kan oplopen tot een index 200 in een slechte zithouding. En elke dag in zittende houding reproduceert dezelfde stress, die op de lange termijn een negatieve invloed kan hebben op uw gezondheid.

Waarom zou je dynamisch zitten met NOA voor je rug?

Het dynamische zitvlak van het NOA-kussen stimuleert de erectiespieren van de wervelkolom, waardoor de druk op de tussenwervelschijven afneemt. Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven langer als schokdempers functioneren. Het helpt ook om dit gebied van het lichaam beter te vasculariseren. Het bevordert dus het transport van zuurstof in het bloed, wat essentieel is voor het goed functioneren van de rugspieren. Deze betere vascularisatie maakt het ook mogelijk om de tussenwervelschijven te voeden. Daarnaast helpt het dynamisch zitten met het NOA-kussen u bij het bewust worden van de positie van uw rug. Het zal u toelaten om terug te keren naar een gezonde zithouding die de drie morfologische rondingen van de rug en de nek respecteert.

Waarom zou je met Noa een dynamische basis aannemen voor je gezondheid?

Bovendien voorkomt het dynamische zitvlak van het NOA-kussen dat het lichaam lethargisch wordt. Het handhaven van een correcte houding tijdens het zitten vereist een bepaalde hoeveelheid inspanning die we in de loop van de tijd niet kunnen volhouden. We moeten ons voortdurend herpositioneren om te voorkomen dat we een positie innemen die schadelijk is voor onze gezondheid. In zittende positie heeft de wervelkolom niet meer zijn drie natuurlijke rondingen, het bekken kantelt spontaan naar achteren, de schijven worden naar voren geknepen, de kern glijdt naar achteren, de ingewanden en de vaten worden samengeperst. Ook al lijken ze minimaal, het kussen maakt oefeningen van onderhoud en compensatie mogelijk dankzij de bewegingen die het genereert. Deze onmerkbare bewegingen dwingen je spieren te werken gedurende alle uren die je zit. Hierdoor zal het kussen onder andere uw rugspieren versterken, een effectief middel om rugpijn te voorkomen en de orgaanfunctie te verbeteren. Uw algehele gezondheid zal verbeteren.