De wervelkolom bestaat uit 33 wervels, tussenwervelschijven, spieren en ligamenten. De tussenwervelschijven fungeren als steunpunten voor bewegingen en als schokdempers voor de wervels. Wanneer u springt, onhandig staat... of gewoon zit, drukken uw tussenwervelschijven samen om uw wervels te beschermen en de schok of overdruk op te vangen.
Hoe werkt het? De tussenwervelschijf bestaat uit een buitenste vezelring en een gelatineachtige kern. Deze kern, die voor meer dan 90% uit water bestaat, genereert een interne waterdruk. Deze waterdruk varieert naargelang de stand van de wervels, d.w.z. de houding die we aannemen en de bewegingen die we maken. Naarmate de dag vordert, onttrekt deze waterdruk de kern van zijn water, waardoor zijn schokabsorberend vermogen afneemt.
Gelukkig hervult de kern zichzelf met water dankzij de aanwezigheid van hydrofiele (water aantrekkende) cellen die hem weer hydrateren wanneer de druk daalt terwijl hij 's nachts ligt.

Langdurig niet-dynamisch zitten heeft negatieve gevolgen voor de lichaamshouding. Het kan leiden tot skelet- en spieraandoeningen, maar het verhoogt ook het risico op veel gezondheidsproblemen zoals :

⦁ Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, ...
⦁ Een vertraging van de bloedsomloop waardoor het lichaam geen goede zuurstoftoevoer krijgt en de cellen dus niet goed kunnen functioneren.
⦁ Een toename van het lichaamsgewicht, met een verhoogd risico op diabetes type 2
⦁ Een verhoogd risico op darm-, prostaat-, borstkanker...
⦁ Negatieve gevolgen voor de hersenen die minder zuurstof krijgen
⦁ Lever- en nierproblemen
⦁ ........

Studies tonen aan dat als de druk tussen de 3e en 4e lendenwervel in staande positie 100 is, deze druk kan oplopen tot 200 in een slechte zitpositie. En elke dag die in een zittende houding wordt doorgebracht reproduceert dezelfde spanningen, wat op lange termijn een negatieve invloed kan hebben op uw gezondheid.

Waarom zou u kiezen voor dynamisch zitten met NOA voor uw rug?

De dynamische zitpositie van het NOA-kussen stimuleert de erectoren van de wervelkolom, waardoor de druk op de tussenwervelschijven afneemt. Daardoor kunnen deze langer hun rol als schokdempers spelen. Het verbetert ook de vasculariteit van het hele lichaam. Het bevordert dus het zuurstoftransport in het bloed, wat essentieel is voor het goed functioneren van de rugspieren. Deze betere vascularisatie helpt ook de tussenwervelschijven te voeden. Dynamisch zitten met het NOA-kussen helpt u bovendien om u bewust te worden van uw rughouding. Het helpt u een gezonde zithouding te vinden die de drie morfologische krommingen van de rug en de nek respecteert.

Waarom dynamisch zitten met Noa goed is voor de gezondheid?

Bovendien voorkomt het dynamisch zitten met het NOA-kussen dat het lichaam lusteloos wordt. Het handhaven van een correcte zithouding vergt een zekere inspanning die we na verloop van tijd niet kunnen volhouden. We moeten ons steeds opnieuw positioneren om een houding te vermijden die schadelijk is voor onze gezondheid. Bij het zitten heeft de wervelkolom niet langer zijn drie natuurlijke krommingen, het bekken kantelt spontaan naar achteren, de tussenwervelschijven worden naar voren geklemd, de kern glijdt naar achteren, de ingewanden en vaten worden samengedrukt. Ook al lijken ze minimaal, het kussen maakt steun- en compensatieoefeningen mogelijk dankzij de bewegingen die het genereert. Deze onmerkbare bewegingen dwingen uw spieren om te werken tijdens alle uren die u zit. Op die manier versterkt het kussen onder meer uw rugspieren, wat een doeltreffende manier is om rugpijn te voorkomen en de orgaanfunctie te verbeteren. Dit verbetert uw algehele gezondheid.